• 384

Найбільш поширені питання про моторну оливу

Чи потрібно вибирати мастило з урахуванням своїх пріоритетів: хочеш знизити до мінімуму витрати бензину і токсичність вихлопу — використовуй одне мастило, прагнеш до найбільшого ресурсу двигуна — інше?

Найперша вимога, якою ви повинні керуватися при виборі мастила — вказівка автовиробника. Він допускає застосування декількох варіантів, з яких і слід обирати, враховуючи умови експлуатації.

Чи потрібна промивка двигуна при заміні мастила з урахуванням того, що сучасні оливи володіють хорошими мийними здібностями?

Цього робити не потрібно, оскільки функція підтримки чистоти деталей двигуна покладена на моторне мастило. В його складі найбільша кількість присадок ㅡ це мийно-дисперсні. Крім того, ряд автовиробників забороняє використовувати при експлуатації та обслуговуванні автомобіля промивні рідини.

Термін придатності мастила — п'ять років. Якщо його перелити у двигун і жодного разу не заводити, то чому воно має зіпсуватися за рік?

Зберігання мастила в пакуванні відрізняється від зберігання у двигуні. Це пояснюється кількістю кисню, з яким воно контактує. В каністрі він займає не більше 5 % обсягу, в системі змащення двигуна його набагато більше. Взаємодія з киснем і вологою веде до окислення і старіння мастильного матеріалу. Крім того, каністра має спеціальне внутрішнє покриття, а у двигуні мастило контактує з різними сплавами металів. Це також сприяє створенню небажаних хімічних реакцій і веде до зміни властивостей мастила. Ніхто не стверджує, що через рік перебування у двигуні воно зіпсується, але й гарантій, що воно збереже вихідні властивості й працюватиме як слід, також немає.

Наскільки критично не дотримуватися інтервалу заміни мастила? До чого це може призвести?

Якщо пропустити чергову заміну моторної оливи, відкладення у двигуні відбуватимуться інтенсивніше. Згодом це призведе до уповільнення циркуляції мастила, погіршення змащування двигуна, підвищення його зносу, а в перспективі — до серйозної поломки.

© Copyright 2020 Підприємство "Логос-Еко" у формі ТзОВ. Всі права захищені.
On-line запис
On-line запис